Latihan Kefasilitatoran Asas 2010: Generasi Harapan

Panjatan syukur yang sebanyak-banyaknya dirafa’kan ke hadrat Allah Subhanahu wa ta’ala kerana dengan keizinan-Nya dan pertolongan-Nya program Latihan Kefasilitatoran Asas 2010 di bawah Biro Perkhidmatan Pendidikan Majlis Islam Sarawak (BPP-MIS) telah berjaya dijalankan dengan baik. Seramai 70 orang peserta yang mengikuti program sehingga ke akhir di Kem Eastvalley, Serian, yang datangnya daripada Kuching, Kota Samarahan, Sri Arjuna, Serian, Balai Ringin, dan Gedong telah memberikan partisipasi yang pada hemat saya cukup memberangsangkan. Ada dua orang peserta daripada Balai Ringin dan Kota Samarahan yang terpaksa meninggalkan program lebih awal kerana kematian ahli keluarga. Semoga arwah ahli keluarga mereka yang meninggal itu dicucuri Rahmat oleh Allah Subhanahu wa ta’ala dan ditempatkan bersama orang-orang yang soleh.

Bagi saya, program selama 4 hari 3 malam itu yang bertujuan untuk melatih generasi muda Islam Sarawak untuk menjadi fasilitator yang baik, dengan fokus khusus untuk membantu menjayakan program-program latihan dan pembangunan belia Islam Sarawak di bawah BPP-MIS, adalah antara program latihan kami yang paling baik setakat ini. Mungkin kerana tahap kematangan para pesertanya – yang sebahagian besar adalah merupakan bekas peserta, ahli jawatankuasa dan malah fasilitator program BPP-MIS – membolehkan aktiviti-aktiviti yang dilaksanakan berjalan dengan cukup lancar. Secara peribadi, saya cukup gembira dengan ‘batch’ peserta latihan kefasilitatoran kali ini – saya membayangkan mereka sebagai generasi harapan yang ‘boleh pergi jauh’ dalam konteks membantu usaha membangunkan umat Islam Sarawak.

Justeru, tahniah dan terima kasih saya ucapkan kepada: Syafeez, Fikri @ Epy, Zarul Faizi, Zumar, Azrolnisham, Haszli Jofri, Wan Nur Amirah, Norhayati, Hairani, Adzreen Shalidza, Sharifah Farhanah, Emylia, Kharemahtun, Fatin Nadzirah, Azimaziah, Mazianah, Rasida @ Memey, Seni Julita, Erwina, Dayang Atikah, Rashidi, Sayuti, Amirrul Rizwan, Hamzah, Safarudin, Atina, Suraidah, Ayati, Paimah, Norlila, Noraniza, Siti Hamdiah, Khasumawati, Anita, Hamisahthushima, Salbiana, Norhaiza, Dayang Suliza, Zaid Norhaza, Norizam, Siti Nabilah, Nor Azalina, Nobazimah, Hayati Mohd. Aras, Nina Falina, Anir Syazwan, Shrul Amyra, Khushaire, Setimah, Hafsah, Sahniza, Hasanah, Siti Hanisah, Nurezzarinni, Khusnul Khatimah, Siti Amira, Laila Turushima, Mimah, Izzaitul, Nadzirah, Kheirunnisa, Siti Binti Yusup, Fazilatul Akma, Rahmah, Hajemah, Norafidah, Nurzarina, Nur Hidayah, Alkahafi, dan Azreen.

Semoga Allah Subhanahu wa ta’ala membuka pintu-pintu hati mereka, melapangkan dada serta menguatkan kefahaman mereka. Mudah-mudahan apa yang telah kami sampaikan sepanjang program Latihan Kefasilitatoran Asas tersebut dapat benar-benar dihayati dan dijadikan panduan yang bermanfaat. Paling penting, kita semua yang bergelar fasilitator haruslah memahami hakikat diri kita sebagai seorang insan yang terhutang kewujudan kita kepada Allah Yang Maha Mencipta. Memahami hakikat diri kita yang sedang berada di dalam keadaan ‘berhutang’ kepada Allah itu akan membawa kepada penyerahan diri (Islam) secara mutlak kepada Allah. Hal ini adalah sangat penting kerana di peringkat paling fundamental, fasilitator adalah – tidak lain dan tidak bukan – seorang insan.

Oleh sebab itulah, perkara yang paling penting untuk dipupuk di kalangan fasilitator bukanlah kemahiran bercakap, menguasai pentas, ataupun mengendalikan kumpulan LDK; tetapi, perkara terpenting untuk dipupuk adalah budaya ilmu. Tanpa budaya ilmu yang utuh, seorang fasilitator itu hanyalah akan menjadi seorang fasilitator yang hipokrit dan ‘plastik’, yakni seorang fasilitator yang hanya berpura-pura sebagai seorang manusia yang unggul dan hebat sedangkan hakikatnya dirinya tidak punya ‘isi’.

Saya mendoakan semoga semua peserta Latihan Kefasilitatoran Asas 2010 yang baru sahaja selesai akan dapat menjadi fasilitator yang benar-benar bersifat ‘muaddib’ dan ‘murabbi’. Bukan ingin memberikan tekanan, tetapi sekadar harapan; dengan memahami, sudah tentu, untuk menjadi seorang insan yang bersifat ‘muaddib’ dan ‘murabbi’ bukannya mudah dan merupakan satu proses yang panjang dan menuntut pengorbanan yang bukan sedikit.

Semoga Allah melimpahkan Rahmat-Nya ke atas kita semua.

Previous
Next Post »

3 comments

Click here for comments
11:16 am ×

salam.
kdak best jak kem tok =)
bila gik nak polah kat miri?

Reply
avatar
racd
admin
2:12 pm ×

program towk nang bez zahir dan bathin ny.....nang kira blh kata mjlis ilmu cara moden....

Reply
avatar
iema
admin
8:16 pm ×

salam...
syabas d ucap kn bg yg tlibat dlm mjayakn program tk. ng bez...1st ekot ksus cam tk..tazkirah yg d polah oleh peserta dk pun.hehe..

Reply
avatar